En Roger Vallvé al seu obrador del carrer Sant Antoni de Valls. FOTO: PERE FERRÉ

Forns engegats. Les pastisseries de Valls es preparen per a les comandes que tenen per a aquests dies, on s’espera un petit repunt de vendes respecte de l’any passat.

De fruita, de crema, de xocolata o farcides de cabell d’àngel. Gairebé hi ha tantes coques de Sant Joan com gustos del consumidor. Els obradors de les pastisseries vallenques comencen en les properes hores a elaborar aquest dolç típic per tenir-lo a punt per vendre’l durant la nit de Sant Joan o a la diada del patró de Valls. De moment, els encàrrecs van sobre rodes. «Està la cosa bastant animada i, a més, molta gent s’espera a última hora», explica al Diari el gerent de la Pastisseria Valls, Roger Vallvé.

Aquest establiment centenari, ubicat al cor del Centre Històric, està especialitzat en infinitat de, entre les quals, destaquen les coques en aquestes dates. L’any passat, malgrat la situació, «les vendes van anar bastant bé». Enguany, que ja es poden fer més celebracions i que la Festa Major ha recuperat els seus actes. S’espera superar les 250 unitats que es van fer fa un any, sempre sota encàrrec previ, que també es pot fer ‘online’ de forma molt senzilla a través de la pàgina web i recollir el producte a la botiga, «tot i que sempre queda alguna coca sobrant que la venem a darrera hora», assegura Vallvé.

La coca més clàssica acostuma a ser la de fruita, però se’n venen de tot tipus, «perquè totes són tradicionals, ja que nosaltres tota la vida hem fet les mateixes i molt variades», explica. N’hi ha per triar i per a tots els gustos i paladars. Per una banda, es pot adquirir la coca de brioix de crema o fruita, la més típica, però també es pot demanar farcida de cabell d’àngel o de pasta de full o amb xocolata.

L’ametlla, el toc personal

«A casa nostra hi posem ametlla», diu en Roger. Aquest és el toc personal que l’establiment ofereix per Sant Joan. «Fa molts anys que treballem així, la gent ja ho sap però si algú prefereix pinyons doncs es demana i es fa sense problema, però amb un preu una mica més elevat», afegeix.

Aquests dies la feina s’incrementa a causa de la demanda d’aquest dolç, però en aquest establiment ho resolen amb quatre persones de la família que abasten totes les tasques i no es necessita contractació extra, ja que l’elaboració de coques, malgrat que se segueix fent, ha baixat respecte d’anys enrere. «La cosa ha anat canviant amb la venda del producte en grans superfícies o en altres comerços», lamenta. «Però no és el mateix, ja que les nostres coques no porten conservants ni additius, són artesanes i es fan al dia, és un producte de proximitat i tenim el valor afegit del tracte personal amb el client», apunta.

Una recomanació pels indecisos que no saben quina coca triar per aquest Sant Joan entre tanta varietat? En Roger té clar que la de pasta de full amb crema tornarà a arrasar enguany, com en diades anteriors. «És la que més elaborem», confessa, però assegura que «totes són artesanes i cadascuna té alguna cosa especial».

Podeu recuperar la notícia original AQUÍ.