mestre scaled
  • 28 d'octubre de 2009
  • eduvallve
  • Premsa
El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, i el director territorial d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Xavier Vicens, han rebut avui als distingits amb els Premis Tàstum. L’acte de lliurament dels guardons es va celebrar aquest dilluns 26 d’octubre al Teatre Nacional de Catalunya i va ser presidit pel conseller d’Agricultura, Joaquim Llena.
Els pastissers Miquel Caelles (Reus), i Roger Vallvé (Valls), i els xarcuters German Fillat (Vila-seca i la Selva) i Xavier Tarsà (Cambrils) van ser 4 dels 59 distingits amb els diplomes de mestres artesans alimentaris.
Llegiu l’article sencer aquí (Generalitat de Catalunya).

Mestres artesans: la tradició innovadora

Atorguen a dos pastissers i a un xarcuter del territori tres diplomes de mestres artesans alimentaris pels seus mèrits creatius

«La Coca-Cola va arraconar la beguda de l’època: aigua fresca, anís i bolado»

– JOAN FIGUERAS –

«Sóc feliç fent pastissos, em sento realitzat.» Així se sent Roger Vallvé, propietari i pastisser de la pastisseria Valls, situada a la capital del Alt Camp. Què més es pot afegir a una afirmació com aquesta? Tradició, dedicació i innovació són alguns dels ingredients que el pastisser ha empleat al llarg de gairebé vint anys al capdavant d’aquest pastisseria emblemàtica. En concret 19 anys, i quatre les generacions que han contribuït en el negoci pastisser actual. El besavi Vallvé va posar la primera pedra del negoci pastisser cap a l’any 1901, tot i que el negoci que va engegar el besavi de Roger Vallvé era inicialment de comestibles. De fet no va ser fins a l’any 1956 que el negoci dels Vallvé es va convertir exclusivament en pastisseria. «L’aparició de les neveres va enfortir la viabilitat del negoci», argumenta Roger Vallvé. Tres serien els productes made in pastisseria Valls. D’una banda, el bolado, pastís a base de sucre i clara d’ou gairebé exclusiu a Catalunya. Aquest producte va tenir la seva època daurada a principi de segle a Valls, gràcies a la quantitat de fàbriques d’anís que hi havia, i a la creació de la llavors beguda típica de l’època: bolado, aigua fresca i un raig d’anís, fins i tot algú hi posava unes gotetes de llimona. «L’aparició del refresc industrial va ensorrar el negoci», comenta Vallvé. Fa un parell d’anys es va intentar recuperar la tradició amb la creació del boladís –a base de granissat de llimona, anís sec i bolado–, la beguda de la festa major de Valls. Un altre dels productes estel·lars de la pastisseria són les Enxanetes, a base d’avellana i galeta seca, creades l’any 1991 arran d’una proposta de l’Ajuntament, per tenir «un producte típic». Per últim un producte genuïnament vallenc, el licor de calçot, de 30 graus, però «molt suau». Tot per mantenir viva la tradició i la innovació.

Publicat a: El Punt Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre 23-09-2009 Pàgina 35. Recuperat de http://www.gencat.cat/dar/infoagricultura/butlletins/21102009.htm